Blog Layout

Anbefalinger for en fremtidig svømmehallstruktur i Lillestrøm kommune

Triton har sammen med Fet, Sørum og Skedsmo svømmeklubb skrevet et innspill med anbefalinger for en ny svømmehallstruktur i nye Lillestrøm kommune.

Gruppen har også sett på og vurdert tilbudet fra Olav Thon Gruppen om tilgang til det mulige bade- og svømmeanlegg på Strømmen. Resultatet av arbeidet som er gjort er sammenfattet i denne rapporten. 

Den eksisterende bassengkapasiteten i kommunen er i dag fullt utnyttet og det er snakk om en reell underdekning. Bassengene har en gjennomsnittsalder på rundt 45 år. Levetiden for et svømmeanlegg ansees å være omtrent 40 år. Drifts- og vedlikeholdskostnadene for disse er store og flere av de blir ofte stengt på kort varsel på grunn av driftsproblemer. 

I fremtiden anbefales det å bygge anlegg med flere og større vannflater som vil gi en mer kostnadseffektiv drift og hvor man kan ha flere brukergrupper samtidig i aktivitet. 

Et mulig fremtidig svømme- og badeanlegg på Strømmen vil kunne være med på å øke bassengkapasiteten i Strømmen-Skjetten-Lillestrøm området. Dette vil kreve en god avtale mellom kommunen og Olav Thon gruppen både når det gjelder omfang av tilgang og tilhørende pris. Idrettsrådene anbefaler at Lillestrøm kommune innleder reelle forhandlinger med Olav Thon Gruppen for raskt å få avklart om svømme- og badeanlegg på Strømmen vil kunne være med på å dekke en del av det akutte behovet for mer vannflate. 

Svømmehallstruktur – rapportsammendrag

Status og behov 

Gjennomsnittlig alder for de 18 bassengene (se vedlegg 1) i Lillestrøm kommune er rundt 45 år – levealderen regnes normalt til å være omtrent 40 år. Selv om flere av bassengene har vært gjennom oppgraderinger de siste årene er tilstanden utfordrende og fremtiden kritisk. 

I tillegg er det et stort behov for mer vannflate, underdekningen er i dag på minst 20%. Behovet er størst på Sørumsand og i Strømmen-Skjetten-Lillestrøm området. Utover dette øker behovet for nye vannflater de neste 10-15 årene. Det er da naturlig å tenke seg en ny hall i tilknytning til Skedsmokorset, og en ny hall i området Garderåsen – Hovin – Vigernes. En løsning er at kommunen bygger de nye svømmehallene selv. Dette kan suppleres med at idretten selv bygger et eller flere nye anlegg i samarbeid med kommunen. En avtale om bruk av et mulig svømmeanlegg på Strømmen vil kunne dekke en del av det akutte behovet. 

Større og færre haller – mer effektiv drift 

Større haller gir muligheter for en mer effektiv drift og flere brukergrupper kan være i aktivitet samtidig. Erfaringer fra sentralisering av svømmeundervisningen i skolene viser at dette har bedret kvaliteten. Større anlegg vil også enklere dekke behov for terapibasseng og ikke minst behovet for et godt folkebadtilbud. Så langt det er mulig bør innbyggernes ønske om et fortsatt tilbud i sine lokale nærmiljø hensyntas parallelt. Det bør være kontinuerlig aktivitet gjennom hele dagen i alle bassengene. 

Bade- og svømmeanlegg på Strømmen 

Olav Thon Gruppen planlegger i tilknytning til Strømmen Storsenter et bade- og svømmeanlegg som kan realiseres i løpet av 2 – 3 år. Pristilbudet som i mai ble sendt kommunen er for høyt ut ifra de timene som er tilbudt. Kommunen trenger vesentlig større tilgang til bassenget, det er behov for tilgang tilsvarende et fullt distriktsanlegg1. Hvis det inngås en avtale/samarbeid med Olav Thon Gruppen er det en forutsetning at skole- og barnehagesvømmingen i området legges her på dagtid. En del andre krav må også stilles. Anlegget vil være med på å øke kapasiteten for terapibasseng vesentlig i Lillestrøm kommune og ikke minst vil man få et bedre folkebadtilbud. Man bør etablere en tettere dialog med Olav Thon Gruppen slik at prosessen ikke trekker unødig ut i tid slik at man nå raskt får en avklaring på om dette kan være en del av en løsning for å dekke det akutte behovet for mer vannflate. 

Plan for bygging av nye svømmeanlegg 

Man må samordne ”Temaplan for park og idrett” og ”Skolebehovsplan” for Lillestrøm kommune slik at man får en enhetlig plan for bygging av svømmehaller, rehabilitering og utfasing av de eldste anleggene. Bare slik legger man optimalt til rette for den lovpålagte svømmeundervisningen i skolen, idrettens behov for trenings- og konkurransearenaer og mosjon og folkehelse. Det er viktig at planen tar hensyn til at noen av de eksisterende svømmehallene vil kunne bli stengt permanent på kort varsel. Dette vil kunne fremtvinge nye prioriteringer av hvilke haller som må bygges/rehabiliteres først. 

Svømmehallstruktur i Lillestrøm kommune 

Idrettsrådene i Fet, Skedsmo og Sørum har nedsatt en arbeidsgruppe med oppgave å komme med innspill og anbefalinger til fremtidig svømmehallstruktur. Målet er på best mulig måte å legge til rette for idrettens behov for trenings- og konkurransearenaer, og samtidig ta hensyn til kjente behov innenfor den lovpålagte svømmeundervisningen i skolen og mosjon og folkehelse. Arbeidet ble påbegynt våren 2017 gjennom et samarbeid mellom de fire svømmeklubbene, og overtatt og videreført av arbeidsgruppen våren 2019. 

Dagens bruk av bassengene – status og kapasitet 

Gjennomsnittlig alder for de 18 bassengene er rundt 45 år, selv om en del av bassengene har vært gjennom oppgraderinger siden de ble bygget. I seg selv gjør alderen og tilstanden på bassengene at nåsituasjonen er utfordrende og fremtiden kritisk. Levealderen på svømmehaller beregnes normalt til å være 40 år. 14 av våre 18 basseng er over 40 år! De fleste bassengene er ikke beregnet til den bruken som kreves i dag. Ikke-planlagte stengninger er noe som skjer hyppig. I tillegg gjør nye krav til svømmeopplæring for de yngste i skolen at flere av bassengene er uegnet, de er rett og slett for dype. 

Den eksisterende bassengkapasiteten er i dag fullt utnyttet og det er allerede en klar underdekning av behovet for vannflater. Triton har ventelister for svømmekurs i sitt kjerneområde. Svømmegruppa i Sørumsand IF har i dag fulle kurs uten at man ”markedsfører” sine tilbud, det er ikke bassengkapasitet til å ha den aktiviteten som befolkningsgrunnlaget tilsier. I Sørumsand er det også stor underdekning med tanke på behovene innenfor den lovpålagte svømmeundervisningen i skolen. Innbyggerne i hele den nye storkommunen har i tillegg for liten tilgang til offentlig bading (folkebad). Dette er uheldig for folkehelsa da svømming, eller bading, egner seg ypperlig for å komme i gang med en mer aktiv livsstil. I vann føles kroppen nærmest vektløs. Samtidig er det stor motstand mot bevegelse. Det betyr at man enkelt kan kombinere tilbud for de som tradisjonelt har vært i lite aktivitet sammen med trening for selv erfarne mosjonister og til og med konkurransesvømmere. 

For en befolkning på rundt 85.000 innbyggere kreves i følge Norges Svømmeforbund (NSF) et sted mellom 4 til 8 distriktsanlegg2 (avhengig av befolkningstetthet og avstander). I tillegg er det behov for et hovedanlegg3. I total vannflate representerer dette et sted mellom 3300m2og 5300m2. I dag har vi totalt tilgang til rundt 2650m2 helårs vannflate. Totalkapasiteten er altså i hvert fall 20% for liten, men med tanke på den geografiske spredningen av våre lokale sentra er underdekningen vesentlig høyere. 

Både den faktiske hverdagen i svømmeklubbene og skolene, samt nasjonale anbefalinger, dokumenterer en klar underdekning på minst 20%. Det er et akutt behov for mer vannflate, per i dag i hovedsak på Sørumsand og i området Skjetten – Strømmen – Lillestrøm. 

Fremtidige behov for tilgang til basseng 

Akershus fylkeskommunes befolkningsprognoser viser at Lillestrøm kommune vil begynne å nærme seg 100.000 innbyggere tidlig på 2030-tallet. Anbefalinger fra NSF tilsier da et behov for 4 til 10 distriktsanlegg og et hovedanlegg, totalt rundt 3300m2og 6300m2 vannflate. 

Svømmeklubbene har en økende deltagelse fra kommunens innbyggere på de forskjellige vannaktivitetene. Sammen med den forventede befolkningsøkningen tegner dette et klart behov for tilgang til enda mer vannflate i de neste 10-15 årene. Lillestrøm kommune vil være langstrakt og ha mange lokale sentra som vil kreve flere distriktsanlegg enn minimumet angitt ovenfor. 

Behovet utover det akutte for tilgang til mer vannflate er økende over de neste 10-15 årene og vil kreve bygging av nye distriktsanlegg. 

Større haller og mer effektiv drift – alle haller i bruk hele tiden 

Fremtidige Lillestrøm kommune har i dag i alt 18 svømmehaller, hvorav flere er uhensiktsmessige små. Dette gir høye vedlikeholds- og driftskostnader. 

Større vannflater vil gi muligheter for vesentlig bedre bruksmodeller med flere brukergrupper i aktivitet samtidig. Erfaringer fra svømmeundervisningen i skolene viser også helt klart en mer effektiv svømmeundervisning når fokus er på kontinuerlig bruk av vannflatene. Antallet instruktører/lærere som er aktive i svømmeundervisningen kan reduseres, i tillegg blir disse mer erfarne og dyktigere pedagoger i vann. Denne tilnærmingen er også i tråd med NSF sine anbefalinger. 

I tillegg til å dekke behovet for mer vannflate bør kommunen vurdere å sentralisere aktivitetene i vann til færre haller enn man har i dag og sørge for at de er fylt med aktivitet hele tiden. Så langt det er mulig bør innbyggernes ønske om et fortsatt tilbud i sine lokale nærmiljø hensyntas parallelt, gjennom en langsiktig plan for å etablere distriktsanlegg i rimelig nærhet til kommunenes skoler og barnehager der det er mulig. 

Hvordan dekke behovet for tilgang til vannflater 

Utviklingen av en god svømmehallstruktur i fremtidige Lillestrøm kommune forutsetter at man ser idrettens behov for trenings- og konkurransearenaer, den lovpålagte svømmeundervisningen i skolen og mosjon og folkehelse samlet. Dette krever en helhetlig og langsiktig utviklingsplan. Det er helt klart flere mulige løsninger på utfordringene. Likevel trer noen klare behov og alternativer frem: 

● Behovet for mer vannflate på Sørumsand er helt klart. Dette kan ikke dekkes gjennom rehabilitering av eksisterende anlegg, her er bygging av et nytt distriktsanlegg påkrevd. Dette bør skje så raskt som mulig, med ferdigstillelse innen august 2024. 

● Behovet for mer vannflate i området Skjetten – Strømmen – Lillestrøm er like klart. Her er det flere mulig løsninger. Den raskeste er via det tenkte bade- og svømmeanlegget til Olav Thon Gruppen på Strømmen (kan realiseres innen 2-3 år). Imidlertid er tilbudet som er gitt kommunen fra Olav Thon Gruppen ennå ikke godt nok. Det jobbes med et oppdatert tilbud men her bør man etablere en tettere dialog slik at prosessen ikke trekker unødig ut i tid. Et godt samarbeid rundt dette anlegget forutsetter at det fylles med skole- og barnehagesvømming på dagtid. En annen løsning er at kommunen bygger en ny svømmehall selv, det bør i så fall realiseres innenfor samme tidshorisont som den på Sørumsand. En tredje løsning er at idretten selv bygger et nytt anlegg, og Triton er villig til å ta på seg det ansvaret i samarbeid med kommunen.

● For å dekke resten av de fremtidige behovene er det også flere mulige løsninger. Kommunen kan velge å rehabilitere eksisterende haller. Utfordringen er her hvordan man da håndterer den reduserte kapasiteten i rehabiliteringsfasen. Man kan også velge å bygge nye haller som er større enn de eksisterende og gradvis fase ut de gamle. I dette tilfellet er det helt sentralt at man ikke stenger en (eller flere) hall(er) før en ny er bygget. Som over er et tredje alternativ at nye haller bygges av idretten selv i samarbeid med kommunen. Uansett, for å dekke opp for fremtidig behov, er det naturlig å tenke seg én ny hall i tilknytning til Skedsmokorset, og én ny hall i området Garderåsen – Hovin – Vigernes. 

● Det er viktig at en helhetlig plan tar hensyn til at noen av de eksisterende svømmehallene vil kunne bli stengt permanent på kort varsel. Dette vil kunne fremtvinge nye prioriteringer av haller som må bygges/rehabiliteres først. 

Arbeidsgruppen har bestått av Roar A. Olsen (Fet Svømmeklubb), Trine E. Eide (Skedsmo Svømmeklubb), Dag Rinden (svømmegruppa i Sørumsand IF) og Marcel Rosenberg (Triton Lillestrøm Svømme- og Triatlonklubb). 

Andre innlegg

Av Marcel Rosenberg 25 Apr, 2024
Det er begrenset med antall plasser. For påmelding eller mer informasjon kan du sende mail til svomming@tritonlillestrom.no
07 Apr, 2024
Bli med i vårt dyktige team: Erfarne svømmeinstruktører søkes til spennende muligheter og inspirerende arbeidsmiljø!
19 Mar, 2024
Morro i vann - Påskeferien 2024
14 Mar, 2024
Velkommen til årsmøte for 2024 Styret i Triton ønsker velkommen til ordinært årsmøte 21. mars 2024. Dag: Torsdag 21. mars 2024 Tid: Klokken 18.00 Sted: Kjelleren i Skjetten svømmehall For å ha stemmerett og kunne velges til verv må man ha vært medlem av Triton Lillestrøm i minst én måned, fylle minst 15 år i det kalenderåret årsmøtet avholdes, og ha gjort opp sine økonomiske forpliktelser til Triton Lillestrøm. Barns medlemskap er personlig og foreldre kan ikke stemme på veiene av barna. For å bli medlem send en mail til jesper@tritonlillestrom.no . Medlemsavgiften for 2024 er på 100kr. Alle medlemmer har uansett møterett, talerett og forslagsrett. Dokumenter til årsmøte: Agenda årsmøte Styrets forslag til forretningsorden Årsberetning Årsregnskap 2023 i revidert stand Revisors beretning Fullstendighetserklæring Kontrollkomiteens beretning Virksomhetsplan 2024 – 2028 Budsjett 2024 Innstillinger til valg
Av Viktor Aanesen 14 Feb, 2024
Gratis Morro i vann på Melvold og Volla- Vinterferien 2024
Vis mer
Share by: